ASHTANGA YOGA

Ashtanga yoga (Ay) kan også kaldes for Yang yoga, og er for dig som ønsker lidt større udfordringer, og som ønsker at vedligeholde og/eller udvikle din krops styrke og smidighed. Ay egner sig både til kvinder og mænd. Undervisningen og indlæringen foregår gradvis og struktureret. Der vises hensyn til eventuelle individuelle udfordringer.

Ay er en dynamisk og gradvist krævende yoga, som er stiftet og udviklet af Sri K. Pattabhi Jois (Guruji), Mysore, Indien. Ay består af 6 serier, og det er den 1. serie, der undervises i her på Værkstedet. Denne 1. serie – også kaldet Yoga Chikitsa (Yoga Terapi) er en smuk og udbytterig koreograferet serie af yogastillinger (asanas), synkroniseret til dit åndedræt (Ujjayi). Andre vigtige faktorer i Ay er kropslåse (Bandhas/indre muskulær støtte) og fokuspunkter (Drishti).

Guruji Sri K. Pattabhi Jois Guruji Sri K. Pattabhi Jois


Ay træningen flyder fra start til slut - fra stilling til stilling – en slags meditation i bevægelse. Rækkefølgen af disse stillinger er nøje sammensat således, at hele kroppen gennemarbejdes fra top til tå. Der skabes en indre varme, som får dig til at svede meget, hvilket har en udrensende effekt på alle kroppens systemer, og du opnår balance fysisk og mentalt, samt øget styrke, smidighed og energiniveau. Du kan med stor fordel kombinere Ay med Yin yoga og/eller Hatha yoga.

Ved at lære og ved at udøve Ay, får du muligheden for med tiden at blive din egen ”terapeut” – yogaen ”behandler” krop, sind og sjæl. Du vil få en yderst god kropsbevidsthed.

"Et stille sind er en stærk krop" - Sri K. Pattabhi Jois
- når tankerne ikke forstyrrer os, og vi bare er til stede i nuet, vil vi opdage vores fulde styrke.

Ashtanga yoga er opdelt i niveauer, således at du i takt med din udvikling, behov, og teknikforståelse, får mulighed for trin for trin at deltage på netop det hold som passer til dig. Se nedenfor, hvor de forskellige niveauer er beskrevet:

  • Introduktion
  • Begynderhold
  • Fortsætterhold
  • Mysore

Ashtanga yoga introduktion (Ay Intro)

Ay Intro henvender sig til begyndere; elever som træner en anden yoga-form, og personer med tidligere erfaring fra Ay, og som ønsker at få en repetition før de starter på et af holdene.

Introduktionen giver dig mulighed for at bedømme, om denne traditionelle yogaform er noget for dig, ligesom den danner et solidt og nødvendigt fundament for din videre deltagelse på Ay-holdene. Du får undervisning i den specielle åndedrætsteknik, som anvendes i Ay; kropslåse; fokuspunkter; solhilsen A; udvalgte stående, siddende , omvendte og afsluttende yogastillinger. Du vil også få vist modificerede udgaver af stillingerne, som du kan anvende indtil din teknikforståelse, styrke og smidighed øges. Kursusmateriale udleveres.

Tilmelding er nødvendig. Ay Intro afholdes løbende hen over året– sædvanligvis onsdage kl. 19.30-21.15. På hjemmesiden under ”Sidste nyt” er datoen for det næste Introduktionskursus oplyst. Du kan eventuelt deltage på Yin og/eller Hatha yogahold, indtil Ay intro afholdes. Efter AY Intro fortsættes på Begynderhold.

Ay begynderhold

Her arbejdes mere i dybden med de ting du blev præsenteret for på Introduktionskursus. Undervisningen er guidet. Du vil allerede efter nogle få gange opleve mere flow i din yoga, og du vil opleve den varme og udrensning som Ay giver. Du vil også modtage undervisning i nye stillinger, således at du efter ca. 10 gange regelmæssig træning er klar til at træne på ”Fortsætter-hold”. Du kan også vælge at deltage på ”Ay begynderhold” i længere tid.

Ay fortsætterhold

Undervisningen er guidet. Intensiteten øges lidt, og du vil gradvist blive præsenteret for nye stillinger. Der arbejdes mere i dybden med at få bevægelserne synkroniseret til åndedrættet og nogle af stillingerne holdes i længere tid. Efter 5-8 gange kan du med fordel supplere med deltagelse på ”Mysore”.

Mysore (fortsætterhold)

Mysore er den traditionelle måde Ashtanga yoga udøves på. Det er her ”du gør din praksis til din egen”. Mysore er egen praksis med individuel hjælp, støtte og justeringer af læreren. Du gør du bare de stillinger, som du er vant til fra de guidede hold, og når du er klar til det, vil læreren introducere dig til nye stillinger. Mysore vil med tiden give dig en dybere, og mere meditativ praksis.

Mysore praksis foregår ca. 1 lørdag om måneden kl. 9.00-10.30. Tal eventuelt med underviseren herom. Se også under ”Sidste nyt” nederst, hvor du kan se datoerne og få mere information om Mysore praksis.

Yoga og massage
VÆRKSTEDET FOR KROP OG SIND
v/ Ulla Bjerring Nielsen
Brovej 17E
8800 Viborg
tlf. 24631810
info@yogaogmassage.dk

Design og programmering af SimpelService.dk